diumenge, de març 13, 2011

Castell de Penàguila (colabora Matias Gonzalez García)


Nombre: CASTELL DE PENÀGUILA
Municipio: PENÀGUILA
Comarca: L'ALCOIÀ
MT Nº: 821 (29-32) ALCOI
Escala: 1:50.000
Longitud: 3º 19' 30'' E. Meridià de Madrid
Latitud: 38º 40' 31'' N

Acceso:
Per la carretera de Penàguila a la Vila Joiosa, en pujar el primer port, s'arriba a una petita granja o caseta. Des d'ací s'agafa un camí que, planejant, ens deixa a la base de la penya del castell.


Paisaje: Bosc baix i antics conreus.


DATOS ADMINISTRATIVOS
DADES ADMINISTRATIVES



Declar. BIC: Llei 16/1985. Disposició Addicional Segona


DATOS BIBLIOGRÁFICOS Y CULTURALES


DADES BIBLIOGRÀFIQUES I CULTURALS


Noticias: Crònica de Jaume I (1247).
Bibliografía: BOTELLA OLTRA, E. (1976): "El Castillo de Penàguila", Programa de Festes, Penàguila. SEGURA MARTÍ, J.Mª -TORRÓ ABAD, J. (1985): "Torres i castells de l'Alcoià-Comtat", Congrés d'Estudis de l'Alcoià-Comtat: Catàleg exposició, Alcoi.


Tipo:
Fortalesa
Adscripción: Bronze, Ibèrica, Romana, Medieval
Cronología: II mil•lenni aC- XVI
Conservación: Dolent
Peligro: Indeterminat. Enfonsament



DATOS REGISTRO MATERIAL
DADES REGISTRE MATERIAL



Cerámicos: Fragments de ceràmica a mà, ceràmica ibèrica decorada, sigil•lata, vores d'ataifor amb vernís turquesa, manganés, pisa daurada, etc
Estructuras: Mus de maçóneria i torre de tapiera de maçoneria
Depositados: Museu Arqueològic Municipal "Camil Visedo Moltó" d'Alcoi



DESCRIPCIÓN DEL YACIMIENTO
DESCRIPCIÓ DEL JACIMENT






Descripción: Fortalesa al sud-oest de la població, sobre un penyal que presenta la part sud amb un elevat escarpament natural. El recinte (3600 metres quadrats) conserva un mur de maçoneria, molt arrasat i a la zona de l'albacar es distingeixen àrees construïdes. La part alta presenta una torre, amb un aljub interior, bastida amb tapiera de maçoneria (0'85 metres d'altura per tapiada). A uns 200 metres en direcció est, es localitzen les deixalles, algun mur i dos aljubs excavats a la roca d'un possible poblat musulmà d'altura, on són freqüents les troballes de ceràmiques.





Se encuentra situado en la parte más escarpada sobre un cerro que queda junto a la carretera que comunica Penàguila con Sella. El castillo tiene planta de forma irregular, cuyas murallas se adecuan a las diferentes cotas topográficas. La superficie que ocupa es extensa. Sobre la cima de una roca, que domina el territorio, se encuentran los restos de una torre de planta cuadrada. En su interior hay una sala cuya bóveda esta parcialmente hundida y un aljibe de planta rectangular. El segundo recinto queda situado en una zona de menor cota topográfica en el que solo quedan restos de murallas y las bases cuadradas de los torreones. En la ladera de levante queda parte del cubo cuadrado que parece que protegía la puerta. También a levante queda una superficie aplanada que fue el foso seco. Sirve para separar la cima donde se emplaza el castillo de la colindante, de manera que contribuye a garantizar la seguridad de la fortaleza por la parte más desprotegida. En el interior quedan prácticamente restos de las estructuras. Los muros que se conservan son de tapial de tierra que arrancan sobre muros realizados en mampostería de un tamaño regular. La ornamentación es inexistente en la actualidad, aunque hay que señalar que este tipo de edificios por su carácter defensivo generalmente bien no tenían decoración o muy poca. (S.Varela)